Bayramtepe ve Yarımburgaz Dernekleri Çalışma Hayatında da Komşularının Yanında

İstanbul Başakşehir’de bulunan Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği ve komşu mahalle olup Küçükçekmece ilçesi sınırlarında kalan Yarımburgaz Mahallesi’nde kurulu Yarımburgaz Mahallesi Koruma ve Dayanışma Derneği büyük çoğunluğunu emeği ile çalışarak geçinen insanların yerleştikleri mahallelerde kurulu dernekler. Bu mahalleler aynı zamanda güvencesizliğin en yoğun olduğu işkollarının yakın çevresinde kurulmuş durumdalar. Bayramtepe ve Yarımburgaz Mahallelerinde bulunan dernekler, emek yoğun çalışarak hayatını idame eden insanlarla bir yandan kentsel dönüşüme karşı mahallelerini korumak, haklarını ilerletmek için çalışmaya devem ediyorlar.

Ancak diğer taraftan komşularının işyerinde yaşadıkları sorunlar da ağırlaşarak sürüyor. Haksız yere işten atılan, sigortası yatırılmayan, fazla mesaiye mecbur bırakılan, uzun saatler boyunca çalışıp az ücret alan, haklarını almakta zorlanan, işçi sağlığı ve güvenliği önlemleri olmadan çalışmak zorunda olan emekçiler bu mahallelerde yoğun. Kentsel dönüşüme karşı haklarını korumak için yan yana gelen mahallele derneği gönüllüleri, bir taraftan komşuluklarını çoğaltıp yerleşime dair haklarını almak için emek etmeye devam ederken diğer taraftan komşularından yoğun bir şekilde gelen iş yerinde yaşadıkları sorunlar konusundaki talepler konusunda da harekete geçmeye karar verdi.

İşçi haklarına duyarlı olan aynı zamanda bugüne kadar mahalleler birliğinin hukuki süreçlerinde yer almış gönüllü hukukçularla birlikte 15 günde bir derneklerinde “Komşularının çalışma hayatında ve sosyal güvenlik alanında yaşadıkları sorunlara” danışmanlık yapıyorlar. İşçiler mahalle derneklerindeki danışma saatlerinde “avukat arkadaşlara başvurup yaşadıkları sorunlar konusunda danışmanlık alabilecekler.

Bayramtepe Derneğinde her ayın 2. ve 4. pazar günü Saat:13:00- 15:00 arasında ; Yarımburgaz Derneğinde 1. ve 3. pazar günü Saat: 15:00-17:00 arasında danışma saatleri ypılıyor. Siz de iş hayatına dair sorun yaratan komşularınızı bu derneklere yönlendirebilirsiniz.