Gaziosmanpaşa’da Haksız Hukuksuz “Acele Kamulaştırmalar” İptal Edilmeye Devam Ediyor.

Gaziosmanpaşalılar Danıştay duruşmalarından birinde topluca görülüyor.

İstanbul Gaziosmanpaşa ilçesinde 13 Mahalleyi kapsayan alanda yaklaşık 5500 parsel için “Riskli Alan” kararları iptal edilmiş olmasına rağmen alınan “acele kamulaştırma” kararları iptal edilmeye devam ediyor.

Gaziosmanpaşa ilçesinde 2013 yılından itibaren önce  vatandaşın fikri alınmadan yerleşimleri üzerinde keyfi biçimde riskli alanlar ilan edildi. Bu ilanların akabinde mahalleleri yok sayan imar planları hazırlanıp, onaylandı. Bütün bu süreçlerde riskli alan ilanının bilimsel hukuki gerekçeleri dikkate alınmadığı gibi, yaşayanlar da yok sayıldı. Mahalleler mevcut sosyal hayat, komşuluk ilişkileri gözetilmeden “arsa” olarak görüldü.

Karayolları, Pazariçi, Yıldıztabya, Sarıgöl, Mevlana Mahallelerinde yaşayanlar kendilerinin onayı alınmadan ilan edilen akabinde gizli saklı yürütülmeye çalışılan süreçlerden “riskli alan” ilanından yaklaşık 2 sene geçtikten sonra imar planı değişiklikleri ile haberdar oldu. Öncelikle komşularıyla birlikte organize olan yerleşimciler, haklarını korumak ve birliklerini güçlendirmek için derneklerini kurdu. Akabinde imar planı değişiklikleri ile birlikte “riskli alan” ilanlarına karşı da dava açan yerleşimciler idare mahkemeleri nezdinde davalarını kazandı. Ancak hukuksuz uygulamalara devam etmekte ısrar eden Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin bu uygulamalarına göz yuman Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerleşimcileri yoksaymaktan, rant peşinde mahalleleri yaşanmaz hale getirmeye çalışmaktan vazgeçmedi. 14.3.2016 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile ilçenin tamamında “acele kamulaştırma” kararı aldılar.
Bu karar üzerine yerleşimciler haklarını korumak için bir kere daha itiraz ve dava yollarına başvurdu.  Danıştay nezdinde “acele kamulaştırma” kararının iptali talepli yüzlerce dava açıldı. Bu yılın mart ayından itibaren parça parça görülen duruşmalardan sonra acele kamulaştırma kararları iptal edildi. Geçtiğimiz günlerde davacıların avukatlarına gelen tebligatlar sonucu “acele kamulaştırmanın” iptali talepli davayı parseli için açan tüm yerleşimciler açısından davaların kabul edildiği, acle kamulaştırma kararlarının iptal edildiği öğrenildi.

Bu sonuçlar üzerine görüş beyan eden Gaziosmanpaşa Mahalleler Birliği temsilcileri, haklarını, mahallelerini, komşuluklarını korumaya devam edeceklerini, kamu idaresinin keyfi uygulamalarına göz yummayacaklarını belirttiler.

Gaziosmanpaşalılar Danıştay duruşmalarından birinde topluca görülüyor.

İptal kararının ilk ve son sayfası