Sarıyer Mahalleler Birliği Heyeti Üsküdar Kirazlıtepe’deki TOKİ Mağdurlarını Ziyaret Etti.

Sarıyer Mahalleler Birliği’nden bir heyet Üsküdar Kirazlıtepe’de geçtiğimiz günlerde yapılan tören öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşmek isterken polis müdahalesi ile karşılaşan Üskadar İmar Grubu temsilcilerini ziyaret etti.

Ziyaretlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile ilçe belediye başkanının katılımıyla göstermelik tören düzenlenmek istenirken polis müdahalesi ile karşılaşan Kirazlıtepe sakinlerine geçmiş olsun dileklerini ve dayanışma duygularını ifade eden heyet üyeleri; Kirazlıtepelilerle etraflıca istişarede bulundu. Kendilerinin de Boğaziçi Alanı’nda kalmaları sebebiyle aynı mevzuata tabi olduğunu belirten Sarıyerliler, Kirazlıtepelileri dinledi. Kendilerine de “bire bir konut” verileceği söylentileri olduğunu, hatta bu sözün bakanın ağzından çıktığını belirten Sarıyerliler, bugün Kirazlıtepe’de gündeme gelen uygulamanın başka bir versiyonunu yarın bize de önerebilirler diyerek mesele hakkında bilgi sahibi oldu.

Görüşmede Kirazlıtepeliler; Üsküdar Belediyesi’nin hisseli tapulu mülkleri olan 180 dönüm arazide Kentsel Dönüşüm yapmak istediğini, kendilerini TOKİ ile anlaşmaya mecbur bıraktığını, yerleşimcilere hisselerine düşen konut alanının %80’nini önerdiğini, ayrıca mahalledeki 70 dönüm araziyi de proje dışında bırakıp bilahare ticaret/lüks konut yapmak üzere ayırdığını, mahalleden %5’i geçmeyecek sayıda insan bu şartları kabul etmesine rağmen sanki herkesle anlaşılmış görüntüsü vermek üzere tören düzenlendiğini, törende ise kendilerini ifade etmelerine izin verilmediğini beyan ettiler. Kirazlıtepe sakinleri sorunlarının çözülmesi için öncelikle Boğaziçi Kanunu’nda bulunan yapılaşma hükümlerinin değişmesi gerektiğini belirtip; bunu sağlamak için Üsküdar, Beykoz, Sarıyer mahallelerinin birleşmesini istediklerini ifade ettiler.

Üsküdarlılar mahallelerinin 40-50 yıllık olduğunu, İstanbul’da her yer betonlaşırken kendi mahallelerinde hala daha kendi diktikleri ağaçların yaşamakta olduğunu, komşuluklarını sürdürdüklerini belirtip; mahallelerinden gitmeye de komşuluklarının bozulmasına da rıza göstermeyeceklerini ifade ettiler.

Kurulan diyaloğun devam etmesi gerektiği konusunda ortaklaşan Üsküdar ve Sarıyer yerleşimcileri iletişimi sürdürmek üzere sözleşip haklarını alma ve koruma konusunda ortaklaşma dilekleri ile birbirinden ayrıldı.