Sarıyer Mahalleler Birliği Sarıyer Belediyesi’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davaya müdahiliyet kararı aldı

Sarıyer Mahalleler Birliği'ne bağlı Çayırbaşı, Derbent, Emirgan, Ferahevler, Kazımkarabekir, Kocataş, Pınar, PTT Evleri, Reşitpaşa, Rumelihisarı, Sarıdağ ve İstinye mahalleleri yerleşimlerini hukuki güvenceye kavuşturma mücadelesinde Sarıyer Belediyesi'nin yapılan ıslah planlarını meclise sokmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne açtığı davaya müdahil olma kararı aldı.

Sarıyer Mahalleler Birliği’ne bağlı Çayırbaşı, Derbent, Emirgan, Ferahevler, Kazımkarabekir, Kocataş, Pınar, PTT Evleri, Reşitpaşa, Rumelihisarı, Sarıdağ ve İstinye mahalleleri yerleşimlerini hukuki güvenceye kavuşturma mücadelesinde Sarıyer Belediyesi’nin yapılan ıslah planlarını meclise sokmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı davaya müdahil olma kararı aldı.

Sarıyer’in çeşitli mahalleleri, uzun süreden beri yerleşimlerini hukuki güvenceye kavuşturmak 1984 tarihli İmar Affı Kanunu’ndan doğan haklarını alabilmek için mücadele veriyorlar. İmar Affı Kanunu otuz küsur senedir yürürlükte olmasına rağmen, kanunda yetkili olarak görünen ilçe belediyelerinin hiç biri af konusunda bu zamana kadar kendi yükümlülüklerindeki uygulamaları yerine getirmemişti.

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun (halk arasındaki yaygın kullanımıyle Afet Yasası’nın) 2012 yılında yürürlüğe girmesiyle, 1984 tarihli 2981. sayılı İmar Affı Kanunu 2015 Mayıs ayında yürürlükten kalkıyordu. Bu durum üzerine Mahalleler Birliği 6306 sayılı yasadaki bazı hükümlerin değiştirilmesi yoluyla İmar Affı Kanunu’nun iptalinin ertelenmesi için harekete geçmişti. 2015 Mart ayında mahalle temsilcileri İstanbul’da gerçekleştirilen büyük bir uğurlamayla Ankara’ya gidip TBMM’deki partilerin vekilleriyle görüşmek için yola koyuldular. İstanbul, İzmir ve İzmit’ten mahallelerin bir araya gelerek oluşturduğu birliğimizin Ankara’daki görüşmeleri sonucunda 2015 Nisan ayında çıkartılan bir torba yasayla 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’nun iptali üç sene (Mayıs 2018’e) ertelendi.

Bu ertelemenin ardından, 2981’in etkisinin özellikle hissedildiği Sarıyer Mahalleler Birliği üyesi mahalleler destek grubu ile çalışmalara başlayarak konuyu Sarıyer Belediye Meclisi’ne taşıdılar. Yasanın uygulanabilmesi ve hukuki güvence için gerekli olan İmar Islah Planları’nın yapılması ve yasanın uygulanması konusunda ilçe belediye meclisinden karar alındı. Bunun üzerine, 2016 yaz aylarından itibaren başlanarak Sarıyer mahallelerinde Islah İmar Planı çalışmaları başladı.

Mahalleler düzeyinde hazırlanan ıslah imar planlarının ilki oy birliğiyle Sarıyer Belediye Meclisi’nden geçerken, diğerleri oy çokluğuyla geçmeye başladı. Nihayet geçtiğimiz yaz aylarından itibaren ilçe meclisinden geçen ıslah planları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne girmesi niyetiyle İBB’ye teslim edildi. Ne var ki, planlar İBB Meclisi’ne sokulmaksızın, bir hukuk müşaviri tarafından usülsüzce geri çevirildi. Planları meclise dahi sokmadılar. Bunun üzerine Sarıyer Mahalleler Birliği konuyla ilgili toplu şekilde dilekçe verdi. Sarıyer Belediyesi, sürece müdahil olup kendi ilçe meclisinden geçen planları sahiplenmek için sürece dava açtı. Süreci başlatan ve başından itibaren sahiplenerek etkin mücadele yürüten Sarıyer Mahalleler Birliği de, hukuki süreci doğru bir şekilde sahiplenebilmek için,Kazım Karabekir Mahallesi Semt Evi’nde geçtiğimiz Pazar günü yaptıkları toplantıyla açılan davalara müdahil olma kararı aldı.

Kampanyanın çalışmalarına başlamak için kolları sıvayan mahalleliler, mahalle toplantıları, sokak buluşmaları ve ev ziyaretleriyle komşularını etkin mücadeleye çağırma kararı aldılar.

Yolumuz açık olsun.