Sarıyer Mahalleleri Haklarına ve Hayatlarına Sahip Çıkmaya Devam Ediyor!

Bugün binlerce Sarıyerli, Sarıyer Belediye Başkanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davaya müdahillik için İstanbul İdare Mahkemesi’ne akın etti.

Sarıyer Mahalleler Birliği’ne bağlı Çayırbaşı, Derbent, Emirgan, Ferahevler, Kazımkarabekir, Kocataş, Pınar, PTT Evleri, Reşitpaşa, Rumelihisarı, Sarıdağ, Poligon ve İstinye mahalleleri, uzun süreden beri yerleşimlerini hukuki güvenceye kavuşturmak ve 2981 sayılı İmar Affı Kanunu’ndan doğan haklarını alabilmek için mücadele veriyorlar.

İmar affından kaynaklanan hak taleplerini iki defa Sarıyer Belediye Meclisi’ne taşıyan Sarıyer Mahalleler Birliği üyesi mahalle dernek ve kooperatifleri, haklarını alabilmek için gerekli ıslah planlarının yapılması için karar alınmasını sağladılar. Oy birliği ile alınan kararların ardından, 2016 yaz aylarından itibaren mahallelerde ıslah planı çalışmaları başladı. Islah Planları Sarıyer Belediye Meclisince kabul edip onaylanarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na sunuldu. Ne var ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi planları meclis gündemine alarak görüşmesi gerekirken almadı. Bunun üzerine Sarıyer Mahalleler Birliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne gidip konuyla ilgili topluca dilekçe vermişti. Sarıyer Belediyesi ise bu durum üzerine, yetki dışı ve usulsüz olarak gerçekleşen, hukuka aykırı bu durum karşısında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dava açmıştı.

Durumu değerlendiren Sarıyer Mahalleler Birliği ise, kendi davasını sahiplenmek ve takipçisi olabilmek için geçtiğimiz aylarda  Sarıyer Belediyesi yanında davaya müdahil olma yönünde karar verdi. Yaklaşık iki hafta boyunca davaya müdahillik için gerekli dilekçe, evrak ve imza toplama işlemlerini sürdüren Sarıyer Mahalleler Birliği, nihayet bu sabah İstanbul İdare Mahkemesi’nin yolunu tuttu. On iki mahalleden onlarca otobüs, minibüs ve araçla gelen yaklaşık dört bin mahalleli mahkeme önündeki meydana toplandı.

Meydana giren mahallelilerin sırayla selamlanarak alandaki yerlerini almalarından sonra, heyetler içeri girip müdahillik başvurularını gerçekleştirdiler. Başvuruların tamamlanmasının ardından Sarıyer Mahalleler Birliği heyeti bir açıklama yaparak, haklarına ve hayatlarına sahip çıkacaklarını, sürecin sahibi ve takipçisi olduklarını ifade edip, otobüslerle mahallelerine geri döndüler.